Przepisy Applejack

Przepis na Szarlotkę (Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com)
Ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 250g zimnego  masła roślinnego (jeśli nie masz może być masło lub margaryna)
  • 4 jajka
Jabłka :
  • 2kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka)
  • ok. 12 łyżeczek cukru 
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 5-10dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie :
  1. Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
  2. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko całe ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  4. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubita pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez jedną godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo by się zarumienił położyć kawałek folii aluminiowej). Po  upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
~Apllejack





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz