Ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 250g zimnego masła roślinnego (jeśli nie masz może być masło lub margaryna)
- 4 jajka
- 2kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka)
- ok. 12 łyżeczek cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 5-10dag rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
- Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko całe ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 1 godzinę.
- Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubita pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez jedną godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo by się zarumienił położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
~Apllejack
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz